e
sv

Süs mü, bilim mi? – CHIP Online

Bir şarap şişesini ters çevirdiğinizde, temelde büyük bir çukur olduğunu fark edebilir. Bu, neredeyse sadece şarap şişelerinde bulunan, ancak diğer şişelerde nadiren görülen tuhaf bir özellik. Peki ama şarap şişelerindeki bu çukur neden var?

Şarap şişelerinin diplerindeki girintiler çağlar boyunca farklı süreçlere hizmet etti, ancak günümüzde bu girintilerin pis tortuların beklediklerine yardımcı olduğu düşünülüyor. Buna ek olarak, şişelerin elle yapıldığı dönemde şişenin gruplarını de koruyandu. Büyü şişeleri makineler tarafından yapılıyor ve çok daha sağlam cam kullanılıyor, bu nedenle aslında bu çukurlar artık gerekli değil.

Çoğu uzman, bu çukurun şarabı yıllandıkça tortunun sağlanmasına yardımcı olduğu ve döküldüğünde kadehinizin bir araya geldiği yerlerden çıkmak için gitmek iddia ediyor. Ancak bu konuda yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Bazı insanlar bu çukurun sertifikasını gösterdiğine inanıyor; Varsa kaliteli bir içki olduğunu, düz dip ise yemek odası ya da misafir misafirler için saklanması iddia ediyor. Ancak bu tam olarak doğru değil.

Sommelier ve Waitrose Şarap Uzmanı Stéphane Sanchez, “Şarap kutusunun edindiği çukur, üreticinin tercihine bağlıdır ve ortalama kalite üzerinde hiçbir etkisi yoktur” diyor.

Kısacası genel kanı, bu çukurun geleneğinden gelen bir geleneğin geldiği yöne…

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.