e
sv

Eski kitap kokusu… – CHIP Online

Dijital okuyucular ile birlikte fiziksel kitaplara olan ilgi giderek azalıyor olsa da, halen devam eden fiziksel kitaplar tercih edenlerimiz bulunuyor. Bir izlenime göre, eski kitapların değerlendirmelerinden, beğenilmelerinde bir rol oynaması muhtemel görünüyor.

Eski kitapların ruhu öykülerinde ve şiirlerde kendine yer buluyor. Ayrıca bir kullanım süresini belirlemeye yardımcı olmak için de kullanılır. Eski kitaplara koku veren organik verileri gözden kaçırmamakla birlikte ekstra koruma çabalarına ihtiyaç duyanları korumak için örneği alınabilir. University College London’dan Profesör Matija Strlič çok ilgi görmeyen bu lider isim ve konu görevdeki makalelerin büyük kullananın yazarı.

Strlič ve ortak yazarlar, “Malzeme Degradomikleri” adlı çalışma odalarında kağıt üzerindeki mürekkepteki ve lignindeki ruhların kurallı parçalanmasıyla üretilen bir diziyi barındıracak şekilde tanımladı. Çalışma, evrak, sirke içinde temel yapımı olan asetik asit ürettiklerini belirtiyor.

Strlič, daha sonraki bir makale, belirli kokuların kültürel miras olarak kabul edilebileceğini ve tarihi kağıt kullanımının bir vaka çalışması olarak kullanılmasını önerdi. Belki de bu yüzden, Strlič’in kitaplardan bahsederken, şarap veya kahve çeşitlerini anlatır gibi bir dil kullanılarak pek şaşırtıcı değil.

Strlič’in görünümü tüm noktaların ortak noktası ise, verimliliklerdeki etkileşiminin, bir veya iki evrenin egemen olduğu daha yaygın kokulardan çok daha ince bir koku yayıyorlar.

Compound Chemistry, eski kitaplarda yaygın olarak bulunan altı geniş bildiriyor (asetik asit bunların arasında değil) ve ne kadar fazla olabileceğini gösteriyor. Bu ayrımların arasında, tadına yardımcı olduğu baharata yollarında bulunarak geçiyor vanilya ve badem kardeşliği veren benzaldehiti içerir.

Bu ortamdan biri olan tolüengenellikle boya incetici ve kalıcı belirteçlerde baskın koku olarak son derece tatsız olarak kabul edilmesine rağmen, bibliyofillere bilinen bir şekilde, öforik büyümeye sahip bir inhalan olarak da kullanılıyor.

Toluenin, aşırı tüketmek birçok ciddi yan etkisi olsa da, şu ana kadar hiç kimse eski kitaplarla uzun zaman geçirmekten dışarıdan aşırı doza maruz kaldığı bildirilmedi.

Yeni kitaplar, gruplamalardan daha az kitaplar olduğu için, geçmişte yüzyıllar boyunca daha düşük lignin içerikli kağıt kullanımımızdan dolayı aynı kokuya sahip değil. Bir kitabın sahip olduğu termik (ve koku), ne zaman yazıldığına ve hangi gazın kullanıldığına göre değişiklikleri gösterir.

Bahsedilen makaleler ACS Sensörleri, Analitik Kimya ve Miras Bilimi üzerinde yayınlandı.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.